Типи харчування в готелях і їх розшифрування

Бронюючи проживання в готелі, ми нерідко стикаємося з різними типами харчування. Нажаль, їх розшифровка не завжди дається, тому сьогодні ми вирішили заповнити цю прогалину і докладно розглянути кожен з них.


Найчастіше зустрічається 3 типу харчування: ВВ, НВ і FB

ВВBed & Breakfast – тип харчування, коли у вартість проживання включений тільки сніданок. Обід і вечеря в даному випадку надається тільки за додаткову плату або готель взагалі обслуговує тільки сніданки, в інший час доведеться їсти поза готелем.
Сніданки бувають різними, і в кожній країні свої особливості, які також варто мати на увазі.

Континентальний сніданок – найпоширеніший в Європі, точніше на її континентальної частини. Іноді зуайтеся завчасно. До стандартного набору додадуть йогурт, мюслі або пластівці і якщо пощастить шинку і сир.стрічається і спеціальне скорочення – CB (Continental breakfast). Це дуже легкий сніданок. Вам подадуть каву / чай, випічку, джем, масло. Іноді зустрічається розширений континентальний сніданок, але не спокуш

Інша справа Англійський сніданок або його ще іноді називають Американським сніданком (AB- American breakfast), він дуже ситний і калорійний. У класичному англійському сніданку присутні сосиски, смажений бекон, печериці, помідори, квасоля, яєчня або омлет, тости. Все це подають зі склянкою соку або кавою / чаєм. У США, до стандартного набору часто додають і невеликі млинчики – панкейкі.

У Туреччині, Єгипті, Азії і в курортних містах Європи сніданок влаштований за типом шведського столу. Різноманітність залежить від готелю, але в принципі із запропонованих продуктів ви можете зібрати обидва варіанти сніданку, іноді навіть одночасно.

HBHalf Board – ще один популярний тип харчування, напівпансіон. У Вартість проживання включений сніданок і вечеря.

FBFull Board – повний пансіон або триразове харчування. У вартість включені сніданок, обід і вечеря в встановлене готелем час.
Мінус даного типу харчування в тому, що він прив’язує вас до готелю. Якщо ви захочете весь день провезти в місті, на пляжі або екскурсії, то обід доведеться пропустити, тому повертатися в готель – це втрата часу.
Якщо ж ви навпаки любите проводити відпустку в готелі біля басейну, а по системі «Все Включено» готель не працює, то Full Board ідеальний варіант для вас.
Зверніть увагу, що під час обіду і вечері напої не включені у вартість.
Дуже рідко, але все таки зустрічаються такі варіанти як HB + і FB +, як правило на курортах. Плюс в даному випадку вказує на безкоштовні напої. За стандартом – це безкоштовні напої протягом дня.
Зверніть увагу, що день – це не цілодобово, в готелі встановлені певні рамки з x:x і до y:y годин.
Крім цього, є готелі, які розшифровують «плюс» по-своєму. Нерідко це означає, що напої безкоштовні тільки під час сніданку, обіду і вечері, в інший час за них треба платити.

ALAll inclusive або «все включено». Найулюбленіший тип харчування українських туристів. Повсюдно зустрічається в Туреччині та Єгипті. Останнім часом ця тенденція дійшла і до Болгарії та Греції, а також інших популярних курортних напрямків.
Харчування All inclusive означає, що у вартість проживання включені сніданок, обід, вечеря, а також напої протягом дня. Крім цього є додаткові прийоми їжі – пізній сніданок / бранч або полудень або те й інше.

Ще один різновид «Все включено» – це ультра все включено Ultra All Inclusive. Скажемо чесно, це формулювання іноді використовують тільки для залучення клієнтів, нерідко AL і UAL нічим не відрізняються. По ідеї, «ультра все включено» включає крім місцевих, напої іноземного виробництва, більш широкий вибір страв і десертів. У деяких готелях харчування і напої подаються практично цілодобово, а також є можливість вечеряти в ресторанах A-la carte, де обслуговування здійснюється за меню.
Якщо харчування не включено у вартість, то це позначається як RO (Room only), EP, BO, AO або NO.


Форми обслуговування в ресторанах готелів

Ресторани в готелях дотримуються однієї з двох форм обслуговування – Шведський стіл (Buffet) та обслуговування по меню (A-la carte).

Шведський стіл – ви самі берете тарілку і накладаєте ті страви, які вам подобаються, в тій кількості, якому хочете, якщо воно не обмежена готелем.

A-la carte – це обслуговування по меню, як у звичайному ресторані. Ви обираєте страви з меню, обслуговує вас офіціант. На відміну від звичайних ресторанів, в багатьох готелях вибір страв у меню обмежений, наприклад 2 варіанти салатів, 2-3 варіанти гарячих страв і т.д.

У багатьох готелях зустрічається змішана форма харчування, сніданок у вигляді шведського столу, а обід і вечеря по меню.